درمان اختلال اضطرابي و استرس پس از سانحه
استرس هايي اختلال محسوب ميشوند که در رفتار، شخصيت و منش آدمي تاثير بگذارند. براي مثال شخصي مهربان و داراي روابط عمومي قوي است اما پس از اين عارضه دچار اختلال شخصيت ميشود. يعني نوع رفتار او تغيير ميکند. علاقه مندي هايش با گذشته تفاوت ميکند. مشاوره خانواده روانشناسي آوان پيشنهاد ميکند در اين صورت حتما مشاوره بگيرند. تغيير در خلق و خو، تغير در روح و روان و تغيير در روش زندگي نياز به مشاوره روانشناسي دارد. اگر احساس ميکنيد ظاهر و فيزيک بدنتان دچار پژمردگي شده و شادابي گذشته را ندارد شک نکنيد روح شما افسرده شده است. اگر بدون دليل دچار نگراني و هراس ميشويد و دلهره داريد حتما با يک کارشناس مشورت کنيد.
علائم اختلال اضطرابي
علائم اختلال اضطرابي استرس بدون دليل، دلهره و دلشوره است. از ديگر علائم اختلال اضطرابي به تنيدگي و سردرگمي ميتوان اشاره کرد. شما هر روز به اطرافيان خود ميگوييد : « نميدونم چرا چند وقته دلم شور ميزنه.. »، « نکنه بره و نياد » « نکنه تو راه اتفاقي براش بيوفته » و بعد احساس ميکنيد واقعا قرار است اتفاقي بيوفتد و بي قرار ميشويد. اين طبيعي نيست. البته اشاره کنيم که بانوان هنگام نزيدک شدن به پريود چنين حالتي دارند. آقايان نيز هر از چندگاهي ممکن است دچار استرس شوند که خود منشا آ ن را ندانند. اين حالتها هم طبيعي هستند. اگر در طول هفته بيش از سه بار بي قراري و استرس شديد داشتيد و يا اين حالت ماه ها ادامه داشت، بدانيد دچار اختلال شده ايد. اما جاي نگراني نيست زيرا درمان ميشويد.
از ديگر علائم اختلال اضطرابي ميتوان به پريشاني، خواب ناآرام، در برخي موارد بوجود آمدن تيک و لکنت زبان اشاره کرد. نداشتن تمرکز و عدم بهره گيري صحيح از هوش و توان جسمي و احساس نا امني روحي نيز حاصل اين اختلال ميتواند باشد
علائم اختلال استرس پس از سانحه
علائم اختلال استرس پس از سانحه به صورت هاي مختلف جلوه ميکند. افسردگي، در خود تنيدگي، بيقراري، ترک کار، ترک علايق و امور زندگي همراه با اضطراب و هيجانات منفي. علائم اختلال استرس پس از سانحه ممکن است دروني و پنهان باشد. اين اختلال بر روح و جسم فرد تاثير خواهد گذاشت. ريزش مو، از دست دادن طراوت و شادابي، درد گرفتن عضلات حتي در حد اسپاسم و ضعيف شدن قواي جسماني. علائم اختلال استرس پس از سانحه بيشتر به صورت رفتاري بروز ميکند. ترس و وحشت شديد، نامنظم شدن خواب به صورت کابوس ديدن و پريدن از خواب و فوبيا.
تعريف اختلال استرس پس از سانحه
تعريف اختلال استرس پس از سانحه بروز مشکلات روحي و جسمي به صورت هاي پيدا و پنهان در فرد است. که فرد يا دچار سانحه شده و يا حادثه اي را از نزديک ديده است. اين سوانح ممکن است طبيعي بوده يا به دست انسان اتفاق بيفتد. براي تعريف اختلال استرس پس از سانحه به چند حادثه اشاره ميکنيم. حوادث طبيعي از قبيل سيل، زلزله، آتش سوزي و غيره. حوادثي مانند تصادف و انفجار ترقه هم در ايجاد اختلال دخيل هستند. اتفاقاتي چون ربوده شدن فرد به وسيله آدم ربايان، تجاوز جنسي، تهديد با سلاحهاي سرد و کيف قاپي هم باعث بروز اين اختلال ميشوند. در تعريف اختلال استرس پس از سانحه يادي ميکنيم از جنگ و جنگاوران. اين اختلال در ميان رزمندگان به شدت رواج دارد. انفجار مين، خمپاره و ديدن پيکرهاي زخمي و شهادت همرزمان و دوستان.
ابتلا به اختلال استرس پس از سانحه
تشخيص ابتلا به اختلال استرس پس از سانحه فقط از عهده کارشناسان برمي آيد. زيرا هر حادثه و يا سانحه بر روي همه تاثير ميگذارد. ولي اين اثر پس از مدتي رفع شده و فرد با آن کنار مي آيد. ابتلا به اختلال استرس پس از حادثه براي کساني تعريف ميشود که عوارض روحي و جسمي ماندگار دربرداشته باشد. يعني بيش از يک ماه بيمار با اين عوارض همراه باشد. در اين صورت لازم و ضروري است به يک روانشناس مراجعه نموده و در صدد بهبود بيماري برآيد. اطرافيان بيمار نيز با مشاوره به او کمک نمايند.
نکاتي که لازم است هر فرد در مواجهه با اين اختلال بداند. اگر خود دچار شديد به هيچ عنوان زندگي روزمره خود را ترک نکنيد. به تفريحات خود ادامه دهيد. از کساني که براي شما ياد آور حادثه هستند دوري نکنيد. با نزديکان خود در مورد حادثه حرف بزنيد. بپذيريد که براي هرکسي ممکن است چنين حوادثي پيش بيايد. با خود تکرار کنيد که زندگي ادامه دارد و من بايد با اين اتفاق کنار بيايم. از تغذيه سالم و به موقع غافل نشده و آن را ترک نکنيد. راه هاي درمان را در پيش بگيريد و خود را موظف به عمل نماييد
درمان اختلال استرس پس از سانحه
درمان اختلال استرس پس از سانحه، با توجه به اهميت اختلال PTSD، طيفي از انواع درمانها در نظر گرفته ميشود. از درمانهاي شناختي- رفتاري گرفته تا مداخلات دارويي و روان درمانيهاي حمايتي و بينش گرا.
در کمک و درمان افراد مبتلا به ااختلال استرس پس از سانحه، تشخيص به موقع و زودهنگام مشکل و مداواي سريع و موثر نکته مهمي است. مرکز مشاوره و روانشناسي روانشناسي آوان با جمعي از روانشناسان و مشاورين متخصص و حرفهاي آماده همکاري و ارائه خدمات لازم و کاربردي به شما ميباشد.
درمان شناختي- رفتاري: تاکيد اين رويکرد بر اصلاح و تغيير باورهاي ناکارآمد و غير منطقي است که در خصوص تروما در فرد شکل گرفته است. تکنيک گرا و مشارکتي بودن اين روش درماني از نقاط قوت آن محسوب ميشود. درمانگر در جلسات درمان پا به پاي بيمار در تجربه مجدد حادثه و شناسايي افکار منفي مربوطه پيش ميرود، سپس با چالش و زير سوال بردن افکار ناسازگار، بيمار را در اصلاح و جايگزيني افکار مثبت در خود همراه ميکند.
حساسيت زدايي منظم با حرکات چشم
درمانگر با آموزش مراجعه به حرکات سريع چشم به چپ و راست او را تشويق ميکند تا خاطراتي کوتاه از تروما را در ذهن خود تصور کند و آنها را در حضور درمانگر مجدد تجربه نمايد. با اين تکنيک، از ميزان بار هيجاني تجربيات ابتدايي کاسته ميشود و بيمار ميتواند برخورد منطقيتري داشته باشد.
آرام سازي عضلاني پيشرونده(ريلکسيشن): در اين فن مشهور و مناسب، افرادي که درگير تنش و اضطراب هستند ياد ميگيرند که چطور در شرايط اضطراري و پر از تنش خود را آرام کنند.
حساسيت زدايي منظم: تکنيک بسيار کاربردي در مشکلات اضطرابي و فوبياهاست. اولين قدم در اين روش، تهيه سلسله مراتبي از مراحل اضطراب و اولويت بندي آنها بر اساس ميزان اضطراب توليد کننده در بيمارميباشد؛ سپس بيمار و درمانگر از پايينترين سطح ليست شروع به رويارويي و مواجه تدريجي با موقعيت مولد اضطراب ميکند، اين کار تاجايي ادامه مييابد که مراجعه تمام موارد ليست را در حضور درمانگر و هم چنين در خارج از درمان به طور مستقل تمرين و اضطراب زدايي کند.
خودگويي هاي مثبت عليه استرس: به بيمارياد داده ميشود در مواقع اضطرابي با استفاده از کلام و جملات مثبت هم چون: “آرام باش”، “تو ميتواني”، خود را آرام نمايد. با اين تکنيک علاوه بر کاهش تنش، به ارتقاي حس مثبت فرد به خود و توانمنديهايش نيز کمک ميشود.
https://muhammadzaid1.blogspot.com/2022/06/blog-post.html